Nolla ja parittomuus sekä parillisuus

Nolla ja parittomuus sekä parillisuus


Päivitetty 30.8.2019

Kokoan tässä kirjoituksessa lyhyesti yhteen filosofisesti ottaen, mitä olen aiemmin halunnut sanoa nollan parittomuudesta ja parillisuudesta. Miksi en katso nollan olevan parillinen tai pariton?

Kysymys on olemassaolokysymyksestä. Nolla ilmaisee lukumäärän ei yhtään. Jos jotain on pariton määrä, jotain on olemassa. Erityisesti eri määrä kuin ei yhtään. Vastaavasti, jos jotain on parillinen määrä, jotain on olemassa, eri määrä kuin ei yhtään, näkemykseni mukaan vähintään 2. Kahdellahan se parillisuus testataan, eikä esimerkiksi nollalla.Lyhyesti, jos jotain on pariton määrä, jotain on olemassa vähintään 1 yksikköä, jos jotain on olemassa parillinen määrä, jotain on olemassa vähintään 2 yksikköä.

Jos jotain on ei yhtään, mitään ei tässä kontekstissa ole olemassa, joten ei yhtään on neutraali parittomuuden ja parillisuuden näkökulmasta. Siis esitän: Nolla olisi neutraali, ei pariton tai parillinen. Lyhyet perustelut siis yllä ja pähkinän kuoressa vielä alla:

1) 0 / 2 = 0, mutta yksikäsitteisyys puuttuu: 0 / a = 0, olipa a mikä hyvänsä paitsi 0.

2) Luku 2 on itseisarvoltaan suurempi kuin nolla, nollaan ei sovi yhtään kakkosta. Esim. luvussa 4 on 2 paria (4 / 2 = 2) ja luvussa 2 täsmälleen yksi pari (2 / 2 = 1). Koska siis luvussa 2 on yksi pari, niin jos tästä mennään nollaan, niin havaitsemme, että nollassa ei ole yhtään paria: 0 / 2 = 0.

3) Yllä oleva olemassaolokysymys.


Haluat ehkä lukea myös (tästä blogista):